+1 oy
👁️ 897 gördü
QGIS kategorisinde tarafından
tarafından yeniden gösterildi
Merhabalar, QGis ile Arcgis in farkını biri anlatabilir mi ?

1 cevap

0 oy
(341 puan) tarafından

Öncelikle merhaba,

Madde madde farkları anlatmaya çabalayacağım.

1- Yazılım Farkı: ArcGIS yazılımı satın alma yöntemi ile ücretli olarak çalışan bir yazılımdır. QGIS ise özgür bir yazılımdır. Açık kaynak kodlu olarak yayınlanır.

2- İşletim Sistemi: ArcGIS yazılımı için Windows ve Server sürümü için Linux tabanı kullanır. Python vs VBScript modül yapısına sahiptir. ArcGIS'in modüllerini kullanabileceğiniz ArcCatalog gibi yapılar Linux tabanını desteklemez. QGIS yazılımı ise Windows, Mac OS, Linux ve Android sistemler için çalışabilir. Modüler yapıya baktığınızda, QGIS kendisine ait bir python paket yükleyici yukarıdaki ortamlarda modül çalıştırabilir.

3- Bileşenler: ArcGIS kendi içerisinde bir dizi entegre uygulamadan oluşur (ArcMap, ArcCatalog vs). Burada verilerinizin mekansal ilişkilerini, öznitelik değerlerini sorgulayabilir ve değişiklik yapabilirsiniz. QGIS ise, Masaüstü, Tarayıcı/Mobil, Web İstemci, QGIS sunucusu gibi bileşenlere sahiptir.

4- Modüller: ArcGIS'te eklenti sistemi yoktur. Bu işlemleri kolaylaştıran bir Geodatabase yapısına sahiptir. QGIS ise kendisine ait bir eklenti sistemine sahiptir.

5- Kullanma Kolaylığı: ArcGIS, en iyi mekansal topolojik analitik güce sahiptir ve daha doğru sonuçlar sağlar. Yay haritasındaki küme toleransı değeri 0,0000009 ile sınırlıdır. Ancak QGIS, topolojiyi incelemek için Topology Checker Plugin'i kullanır ancak küme toleransından etkilenmez.

6- Kurulum: ArcGIS'i bilgisayarınıza yüklemek 20-30 dakika, QGIS ise 20 dakika kadar sürer.

7- Tablo Verileri: Hem QGIS hem de ArcGIS kullanarak mekansal veri tablolarınızı kolayca bağlayabilirsiniz. Esas olarak birleştirme sürecinde farklılık gösterirler. ArcGIS'te, bir katmana sağ tıklayarak "join" seçeneğini seçmeniz yeterlidir. Evet, bu kadar basit! Ve QGIS'te, katman gibi özelliklerle tabloları birleştirebilirsiniz. Ayrıca, size belirli birleşimi yeniden adlandırma seçeneği de sunar ve bu, birden fazla birleştirme durumunda en kullanışlıdır.

8- Coğrafi veritabanı: Hem QGIS hem de ArcGIS hayati CBS uygulamalarıdır ve vektör, raster ve GIS verilerini çok iyi yönetirler. 

9- Versiyon: Bilgisayarınıza aynı anda yalnızca bir ArcGIS sürümü kurulabilir, bu genellikle en son sürümdür. Bu nedenle, verileri kontrol etmek için iki sürümü aynı anda kullanmak mümkün değildir. Bilgisayarınızda aynı anda birden fazla QGIS sürümü kurulu olabilir. CBS projesini oluşturmak için yazılımın daha eski bir sürümünü kullandığınız herhangi bir eski çalışmaya atıfta bulunmak istiyorsanız bu özellikle yararlıdır.

10- Toolbox: ArcGIS, sahip olduğu çeşitli araçlarla çok sayıda işlevsellik sunar, ancak bu araçlara, bir araç çubuğuna benzeyen Eklenti'den erişilebilir. QGIS, tamamlayıcı işlevsellik konusunda size yardımcı olabilecek tüm eklenti listesini içeren bir Eklenti Kitaplığı sunar. QGIS ve ArcGIS size kendi eklentinizi oluşturma esnekliği sağlar.

11- Dosya Biçimleri: ArcGIS yalnızca sınırlı sayıda dosya biçimiyle ilgilenebilir. Dolayısıyla, alınan uzaktan algılama verilerinin farklı bir formatta olması araştırmanızı kesintiye uğrattığında bu durum sorun haline gelebilir. Oysa QGIS, mekansal verilerin gelebileceği hemen hemen tüm dosya formatlarıyla başa çıkabilir. 

12- Kaynak kodu: ArcGIS'in kapalı kaynak kodu vardır. Ancak, QGIS açık kaynaklıdır.

14- İşlem Süresi: ArcGIS'in verileri çalıştırması ve nihai sonuçları sağlaması daha uzun zaman alır, bu da gecikmenize ve zaman tüketiminize neden olur. Öte yandan, QGIS daha az işlem süresi alır ve daha iyi işleme özelliklerine sahiptir. QGIS, ArcGIS'ten çok daha hızlıdır.

15- Kılavuzlar: ArcGIS, size örnek verilerin nasıl işlenebileceğini veya araçların nasıl daha etkin ve verimli kullanılabileceğini gösteren çok ayrıntılı belgelere sahiptir. QGIS, zaman zaman kullanıcıların kafasını karıştıran ve tek bir numuneyi teslim etmek için daha fazla zaman alabilen iyi belgelere sahip değildir.

16- Veri Girişi: ArcGIS'te veri girişi kayan nokta, metin veya tamsayılarla oluşturulabilir. QGIS'te bir şekil dosyası oluştururken, alanların yalnızca metinlerle, yalnızca tam veya ondalık sayılarla doldurulması için bir bilgi istemi verilir.

17- Veri Depolama: ArcGIS'teki Veri Depolama yöntemi, dosya tabanlı şekil dosyalarına ve küçük projeler için mükemmel olan Geodatabase'e dayanır, ancak daha büyük dosyalar için zorlaşır. Bu arada QGIS, ArcGIS'in aksine yalnızca küçük projeler için iyi olmakla kalmayıp büyük veri dosyalarıyla mükemmel şekilde çalışan PostGIS'e güvenir.

18- Raster Calculator: Hem QGIS hem de ArcGIS, iyi raster hesap makinesi araçlarına sahiptir. 

19- Raster Veri: ArcGIS'in 10'daki tüm raster biçimleri GDAL kitaplığını kullanır. Bu GDAL desteği, ArcGIS'in daha fazla tarama formatını okumasını ve yazmasını sağlar. Bir TIFF dosyası oluştururken daha fazla TIFF sıkıştırması da mevcuttur. Daha fazla bilgi için ArcGIS 10'daki rasterler için yenilikler bölümüne bakın. QGIS'de ise sonuçlar yeni bir raster katmanına GDAL destekli bir formatta yazılır. Tarama bantları listesi, kullanılabilecek tüm yüklü tarama katmanlarını içerir.

SONUÇ: Özetle, ArcGIS ve QGIS, belirli bir hedefe ulaşmak için bilgi toplama, depolama ve verileri analiz etmede şirketler akademisyenleri ve uzmanları tarafından kullanılabilen önemli CBS yazılımlarıdır. Her iki yazılım da yeni başlayanlar tarafından iklim, sağlık ve çevre sorunlarının çözümünde kullanılabilir.

(100 puan) tarafından
Açıklayıcı olmuş teşekkür ederim. 

Ancak 17. maddeye katılmıyorum. Zira MDB, 2 gb ye kadar desteklerken GDB daha fazlasına destek veriyor. 

Değinmediğiniz SHP ise, ütün yazılımların tanıdığı, CBS formatlarından en eski ve kullanışlı olanlarıdır. b
(100 puan) tarafından

Ülkemizde devlet tarafından verilen 6. seviye CBS Uzmanı belgesini Arcmap ten almış, ARCGIS eğitimcisi biri olarak şunu söyleyebilirim ki; Arcmap (ArcGIS oldu artık) CBS'nin mercedesidir. 

Akla gelen/gelmeyen birçok analiz ve sorgulamalar yapılabiliyor.

Uzun süre haşır-neşir olmamış biri zorlanabilir.

Alternatifi olan diğer yazılımlara göre biraz hantal ve nazlıdır. Ama hakkını veriyor.

Gelen dönütleri dikkate alan, ABD'de çok sağlam ekipleri var. Yazılımın yapıcıları ve hala yönetici olanlarla (Jack Dangermond ) bizzat tanıştım. 

Arcgis Pro ile gelen bazı düzenlemeler ile sorunlar çözülüyor. 

Arcmap özellikle ülkemizde çok pahalı. Paket halinde yazılımı satın alarak, kullanmadığın ve kullanmayacağın birçok analize para ödüyorsun. 

Ülkemizdeki temsilcisi ESRI Türkiye'nin politikası proje/kullanıcı odaklı değil, lisans satma odaklı. Belli yaşın altında sadece genç insanlardan oluşan ekipleriyle yazılımın reklama ihtiyacı yok şımarıklığını taşıyorlar. Bu sürdürülebilir değil.

Açık kaynak QGIS ise hızla gelişti, ve yaygınlaşıyor ve çokça tercih ediliyor. Haklı gerekçelerle. Herkes çeşitli plugin ler ile bu örfaneye bir katkıda bulunabiliyor. 

Ancak bunun yanında MapInfo, Global Mapper, Geomedia ve NETCADGIS yazılımlarını da zaman zaman kullanan bir olarak hiç fena değiller. Birçok alanda kullanıldığını gördüm. Bunlar da çözüm ve sonuç odaklı, çok işe yarıyorlar. Özellikle ülkemizde proje bazında tanıtım yapıp çalıştıkları için çok başarılı ve sürdürülebilir buluyorum.


Sonuç olarak ben Arcmap'i tıra benzetiyorum. Büyük ve pahalı. Diğer yazılımları ise pikap, kamyon gibi küçük taşıtlara benzetiyorum. Arcmap çok yük alıyor, kapasite fazla, güçlü; ama pikap kadar dar sokaklara giremeyebiliyor, portabl değil, mobilitesi zayıf. 
Pikaplar 3 ton yük alırken tırlar 30 ton alıyor.

CBS Destek Platformu Nedir?

CBS Destek Platformuna hoş geldiniz. Bu platformun oluşturulma nedeni; Coğrafi Bilgi Sistemleri konusunda karşılaşılan problemler, sorunlar ve yeni öneriler hakkında bilgi paylaşımıdır.

Sizler de bir soru sorarak hemen aramıza katılabilirsiniz !



181 soru

197 cevap

45 yorum

195 kullanıcı

Kategoriler

Kullanıcı Sayısı: 18
Üye Sayısı: 0 - Misafir Sayısı: 18

Bugün 1251 sayfa,
Dün 883 sayfa,
Toplam 286655 sayfa görüldü
...